loading...

Hrono dijeta, uputstva, recepti za ishranu, pravljenje hrono hleba

Hrono ishrana potiče iz Francuske. Iako postoji još od 1986. godine na našim prostorima tek sada je veoma popularna. Hrono dijeta ne traži od korisnika da se odriče hrane radi postizanja idealne telesne težine. Može se sve jesti, samo je bitno u koje vreme i u kojoj količini. Veoma važnu ulogu kod hrono dijete imaju količina kalorija, kao i kombinovanje različitih namirnica. Preporučljivo kod ove dijete je da razmak između obroka bude pet sati, mada se toleriše od četiri do šest sati. Suhomesnati proizvodi su dozvonjeni, ali samo oni bez veštačkih aditiva, najbolje da budu domaći. Kukuruzno i pšenično brašno bi se trebalo izbaciti iz upotrebe, a u ishranu poželjno je uvrstiti ječmeno, ražano, heljdino ili ovseno.


Ujutru za prvi obrok najbolje je uneti dosta proteina i ugljenih hidrata, pa čak i masti, ali sve u granicama normale, nikako ne preterivati sa količinama. Kod hrono dijete idealan ručak je meso po izboru, ali bez hleba. Kod mesa dozvoljeno je i juneće, teleće, svinjsko i drugo to je već stvar ukusa. Obavezan dodatak uz ručak treba da bude sveže raznovrsno povrće u vidu salata. Večera bi trebala da bude najlakši obrok, kao to je na primer riba ili piletina u kombinaciji sa nekom laganom salatom. Zelena salata i mladi sir idealan su dodatak jednoj hrono večeri.

Većinu ljudi koji žele da se otarase viška kilograma zanima koliko i kada je dozvoljen unos slatkiša. Slatko, kao i voćenikako se ne sme jesti u prepodnevnim časovima. Preporučeno idealno vreme za konzumiranje ovih namirnica je između ručka i večere. Isto tako stručnnjaci najviše preporučuju suvo voće, kao što su na primer šljive i smokve, kao i crnu čokoladu, koja sadrži veliku količinu kakaa. Veoma je bitno da se između obroka ne gricka ništa, osim eto neke voćke ili pak slatkiša u dozvoljenom periodu. Gazirana pića i alkohol strogo su zabranjeni kada je hrono dijeta u pitanju. Jedino odstupanje dozvoljava se u vidu konzumiranja jedne čaše crnog vina u toku dana.
Recepti za hrono doručak

    Čvarci, domaći hleb i kajmak – Ovo je odlična i ukusna kombinacija namirnica, ali se ne treba mnogo često jesti. Jednom mesečno sasvim je dovoljno konzumirati ovakav doručak. Na kriške domaćeg hrono hleba, preko kajmaka pospu se domaći čvarci, to je sve što je potrebno uraditi da bi se uživalo u ovakvom ukusnom doručku.
    Hejda sa pržeenom slaninom, semenkama i kiselim mlekom veoma je lako pripremiti. Heljda se najpre skuva sa vodom u proporciji 1:3. Bitno je da se heljda potopi u vodu krajem dana i ostavi se tako do ujutru. Tada se voda zameni drugom vodom i kuva se samo 3 minuta, nakon čega je potrebno poklopiti je i ostaviti malo da odmori na sobnoj temperaturi. Semenke se pomešaju sa heljdom i kiselim mlekom i ukusni doručak je spreman. Pored laganog i finog ukusa, mora se napomenuti da je ovo pre svega jedan veoma zdrav obrok koji se preporučue dva puta u toku jedne sedmice.
    Lepinjice i jaja – Za pravljenje lepinja potrebna je čaša kisele vode i jedno jaje. To se dobro umuti mikserom, a zatim se dodaju dve šolje brašna, malo sode, malo soli i malo limunovog soka po želji. Kašikom se vade lepinjice koje se fino oblikuju i nakon što se rerna zagrejala, peku se na 200 stepeni samo desetak minuta. Uz ove ukusne i brze lepinje dodaju se pržena jaja i doboja se izvanredan doručak.

Recepti za hrono ručak

    Punjene pečurke – Da bi se pripremile ove ukusne pečurke potrebni su sledeći sastojci:

    500 g pečuraka
    2 kašike ajvara
    1 kašika susama
    200 g spanaća
    1 glavica crnog luka
    3 sušena paradajza

Na malo ulja prodinsta se luk sa drškama od pečuraka, spanać i sušeni paradajz. Posoliti i dodati začina po želji. Pečurke je potrebno poređati u pleh i puniti ih dobijenom smesom iz tiganja. U rerni ih zatim peći na umerenoj vatri oko 20 minuta.

    Sočivo sa slaninicom – Da bi se pripremilo ovo aromatično sočivo potrebno je pripremiti sledeće sastojke:

    150 g sočiva
    1 crni luk
    100 g slaninice
    400 g paradajza iz konerve
    malo žalfije

Crni luk se isecka i proprži u šerpi sa iseckanom slaninicom. Nakon par minuta dodaje se mal žalfije i na kraju sočivo, koje je prethodno dobro oprano. Nakon još nekoliko minuta prženja dodaje se paradajza i soli po ukusu. Nakon prvog ključa smanjiti vatru i kuvati lagano još 30 minuta.

    Bolonjeze sos sa tikvicama – Za pripremu ovog izbalansiranog hrono obroka potrebni su:

    2 glavice crnog luka
    500 g mlevenog mesa
    1 paradajz
    začini po želji
    1 veća tikvica

Prethodno izdinstanom luku dodaje se paradajz sos i meso. Paradajz je potrebno izblendirati prethodno ili pak koristiti kupovni ispasirani. Sve to kuvati još neki određeni period dok se ne ukuva. Tikvice iseći na tanke trakice i prokuvati ih u vodi. Nakon prvpg ključa tikvice su spremne da se preliju sosom i posluže za ručak.
Pravljenje hrono hleba


Ukoliko se osoba odluči da sama pripremi zdrav hrono hleb koji ne goji, biće joj potrebne sledeće namirnice:

    400 g ovsenog brašna
    400 g spelitnog brašna
    4 kašike maslinovog ulja
    3 kašičic sode bikarbone
    2 kašičice soli
    200 g brašna od heljde
    po dve kašike semeni po želji (lan, susam, suncokret, bundeva i dr.)
    900 ml mlade vode

Sve sastojke potrebno je sjediniti i dobro ih promešati dok se ne dobije homogena smesa. Tako pripremljenu smesu uviti u krpu i ostaviti je da odmori najmanje sat vremena na sobnoj temperaturi. U tepsiju koja je najbolje da bude šira, a plića stavlja se papir za pečenje pa preko dobijena smesa. Ovaj zdrav hrono hleb peče se na 250 stepeni oko sat vremena. Ovako pripremljen hrono hleb ne goji i poprilično je zdrav. Može se kombinovati sa bilo kojim drugim namirnicama, a nadasve je jako prijatnog ukusa. Takođe ovakav način pripreme hrono hleba idealan je za početnike i uvek usepeva.

Preuzeto sa: http://cajeviza.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar